DRONTEN | Cycling Dronten groot succes

Het begon met een gesprek op het Nederlands Clubkampioenschap (NCK) in Dronten. Tjeerd Douma en Wesley Bezembinder spraken beide hun verbazing uit over het grote aantal sportfietsers dat zonder lid te zijn van een vereniging door de polder fietst. Al snel ontstond het idee voor Cycling Dronten: een toerclub waar je geen lid van hoeft te zijn.

Het plan bleek een schot in de roos: momenteel fietsen er elke donderdagavond ruim veertig mensen mee. In de zomermaanden loopt dat zelfs op naar tachtig. Een aantal waar de initiatiefnemers vooraf ook geen rekening mee hadden gehouden: “Je weet niet wat je kan verwachten, maar het geweldig dat de opkomst elke week zo groot is. En het worden er wekelijks meer en meer. Op zaterdag overigens we één keer per maand ook nog een toertocht voor mensen die doordeweeks niet kunnen”, vertelt Bezembinder vanaf het Meerpaalplein wat is vast vertrekpunt dient.

Voor vertrek wordt de deelnemers nog verteld welke veiligheidsregels in acht genomen dienen te worden

Gezelligheid

En het einde is nog niet in zicht: “We rijden momenteel met drie groepen: onderverdeeld in snelheid en afstand. Als er meer renners bijkomen vergroten we gewoon het aantal groepen. De mogelijkheden zijn eindeloos en het kost de deelnemers niet. Gezelligheid staat voorop.”

Simpel en doeltreffend concept

Tjeerd Douma, naast fanatiek fietser ook ondernemer met een eigen sportkledinglijn genaamd TD Sportswear, denkt dat het succes vooral komt doordat het project zo laagdrempelig is: “Het is eigenlijk heel simpel: iedereen die zin heeft kan op donderdagavond met ons meefietsen. Je hoeft geen lid te worden of bepaalde dingen aan te schaffen. Het is een kwestie van op de fiets springen en rijden. Vrijheid, blijheid.”

Dronten Wielerstad

De tochten voeren telkens langs andere routes: over de Veluwe, langs de IJssel of gewoon door het prachtige polderlandschap. Douma: “We fietsen wekelijks van april tot september. Mensen kunnen kiezen uit verschillende afstanden variërend van dertig tot zeventig kilometer. Sommige groepen rijden echt fors door: 36 á 37 kilometer per uur, terwijl anderen een tempo van rond de 28 kilometer per uur aanhouden. Om de veiligheid te waarborgen werken we met wegkapteins die de boel coördineren. Dit bewijst wel dat Dronten Wielerstad nog springlevend is.”

Echte wielerkleding

Binnenkort gaan Douma en Bezembinder het officiële trainingstenue presteren dat dankzij een aantal sponsoren kan worden aangeboden aan de deelnemers. “Zo kan iedereen netjes gesoigneerd de weg op”, besluit Douma.

De groepen verzamelen zich bij ’t Raedthuys en vertrekken om 7 uur. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht op: www.cyclingdronten.nl of via de facebookpagina van Cycling Dronten.

636 totaal aantal vertoningen, 5 aantal vertoningen vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook
Facebook