DRONTEN | UWTC De Volharding wint Nederlands Clubkampioenschap wielrennen 2018

DRONTEN | UWTC De Volharding wint Nederlands Clubkampioenschap wielrennen 2018

Het was een spannende strijd in het zonovergoten Dronten. De ene na de andere toptijd viel te noteren, maar nadat alle clubs binnen waren was het toch weer UWTC de Volharding die de Nederlandse titel binnenhaalde. Met Almeerder Jarno Gmelich Meling en toprenner Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) aan boord versloeg de ploeg uit Utrecht die andere favoriet De Zaanse wielerclub DTS met onder meer Ramon Sinkeldam (FDJ) in gelederen achter zich.

Toptijden

UWTC de Volharding realiseerde een gemiddelde snelheid van 53,348 en dat resulteerde in een tijd van 58 minuten en 29 seconden. Die tijd bleek zestien seconden sneller dan DTS. De Volharding trad aan met Luuc Bugter, Jarno Gmelich Meling, Marten Kooistra, Etienne van Empel, Nils Eekhoff, Minne Verboom, Jordi Talen en Jos van Emden. Die laatste was direct na de finish heel blij met de titel: “Het ging heel goed. We hebben duidelijk de winst in het begin gepakt. Al kregen we wel verkeerde tussentijden door, omdat we vergeleken werden met de Jonge Renner en niet met DTS.” Van Emden maakt graag tijd vrij voor zijn oude club: “Het is gewoon heel leuk om te doen. Zo kan ik wat terug doen voor de club die mij de kans heeft gegeven aan wielrennen te doen (Van Emden begon bij de Pedaalridders Rotterdam en ging daarna naar De Volharding, red.). Als profrenner heb ik geen tijd om vaak naar de club te gaan, één keer per jaar kan ik wat terugdoen. Ik ben dan ook trots dat het lukt en we winnen.”

Van Emden: “Eindelijk geen tweede “

Nog drie koersjes en dan zit het seizoen erop voor Van Emden. Terugkijken op 2018 baalt hij vooral van de twee tweede plaatsen in de belangrijkste tijdritten van dit seizoen: “Die tweede plek ben ik wel een keer beu. Volgend jaar ben ik van plan die akelige tweede stek vaarwel te zeggen en weer overwinningen te pakken in de World Tour. In die zin wel lekker dat we hier eerste en niet weer tweede worden, al is dat natuurlijk wel heel wat anders dan de koersen die ik voor LottoNL-Jumbo rij.”

Ramon Sinkeldam tweede met DTS: “Blij dat ik dit jaar weer mee kon doen”

Ook Ramon Sinkeldam keek na afloop tevreden terug op het NCK in Dronten: “Het ging echt top. We hebben met zijn allen precies zo gereden als we van te voren hadden afgesproken.” Sinkeldam rijdt heel vaak mee tijdens het NCK in Dronten. “De eerste keer was met Niki Terpstra en Rick Flens. Dat was een hele sterke ploeg, maar we werkten onderweg niet goed samen waardoor we tweede werden achter De Jonge Renner. Daarna heb ik met DTS twee keer wél de titel kunnen pakken. De laatste twee jaar deed ik niet mee, omdat het niet in mijn programma paste. Ik ben blij dat ik dit jaar wel weer mee kon doen.”

Dreamteam

Het ene jaar is het andere niet, beseft ook Sinkeldam: “Niki Terpstra en Julius van der Berg zijn twee geboren DTS’ers die er vandaag niet bij waren. Als die ook meerijden pakken we misschien wel die titel. Elk jaar is het weer een uitdaging om met een sterk mogelijk team aan de start te verschijnen. Wellicht volgend jaar met het dreamteam.”

Fabio Jakobsen: “Ik ben heel diep moeten gaan”

Sprinter Fabio Jakobsen van Quick Step Floors zat na afloop helemaal stuk. Hoestend en proestend kwam hij over de streep: “Man wat heb ik een pijn”, zegt hij honderd meter na de finish. “Maar het wel gaaf om voor de club te mogen te rijden. Het is juist cool om met jongens te rijden die wat minder zijn en dan toch samen een zo mogelijke prestatie voor je club neer te zetten. Maar ik ben wel diep moeten gaan.”

Jakobsen was na afloop wel tevreden over de tijd: “Volgens mij hebben we wel een goede tijd neergezet. We reden meer dan vijftig gemiddeld. Hopelijk is dat genoeg voor een top-10. Als eerstejaars heb ik hier ook al gereden en ik vind het echt een heel mooi evenement. Ook leuk dat er nu bedrijvenploegen mogen rijden. Als Quick-Step mij niet nodig heeft, wil ik hier graag rijden. Het is ook een goede training.”

Een ploegentijdrit is heel mooi als het goed loopt en het zwaarste wat er is als niet loopt. Hoe was dat voor Jakobsen? “Beide! Supergaaf en het doet heel ver zeer. Mijn beurten als prof zijn wat langer, maar ik kan het niet alleen. De andere jongens hebben ook allemaal 100 procent gegeven. Echt gaaf om te zien.”

Voor Jakobsen was het NCK een leuk tussendoortje. De sprinter wordt door Quick-Step nog volop opgesteld in de komende najaarkoersen: “Parijs-Tours en de laatste World Tour-wedstrijd in China staan nog op mijn programma. Dus ik ben voorlopig nog niet klaar.”

Drontenaar Jasper Schouten: “We reden echt ontzettend hard”

Organiserende vereniging WV de IJsselstreek reed ook een heel sterke ploegentijdrit. Thuisrijder Jasper Schouten uit Dronten gaf alles en kon na afloop tevreden terugkijken op zijn optreden: “We reden 1uur 0 minuten en 22 seconden. Echt ontzettend hard!” Voor zijn gevoel ging het allemaal niet vanzelf: “Ik zat achter een hele kleine renner, dus dat lijkt het altijd slechter te gaan. Iedereen reed superhard en als ik op kop kwam deed alles pijn. Maar we gingen toch supersnel en dan geeft dat een zeer goed gevoel.”

| “Fantastisch en het zwaarste dat er is” |

Als Drontenaar kent hij de wegen natuurlijk op zijn duimpje: “We hebben hier als ploeg vaak getraind en ik ken natuurlijk de weg heel goed hier in Dronten. Dat is gewoon superlekker, want je weet wanneer elke bocht komt en wat je daarna moet verwachten. Het was gewoon superlekker om hier te mogen rijden in mijn eigen woonplaats. Het was fantastisch, maar tegelijk het zwaarste wat er is.”

Klein smetje

Een valpartij van wielervereniging Avanti uit Alphen aan de Rijn was een klein smetje op een verder perfect verlopen kampioenschap. Meerdere renners gingen tegen de vlakte en één coureur moest zelfs met verwondingen aan hoofd, rug en schouders per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis in Lelystad.

2,532 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Redactie

Related Posts

Het SMF Online Flevo talent-team:                    Deel 1 – Elisa Mul (Zeewolde)

Het SMF Online Flevo talent-team: Deel 1 – Elisa Mul (Zeewolde)

WERELDTOPPERS PAUL COLL EN NELE GILIS BIJ PILOT SQUASH ALMERE

WERELDTOPPERS PAUL COLL EN NELE GILIS BIJ PILOT SQUASH ALMERE

Maikel Mazereeuw (Orca’s Urk) naar Landstede basketbal

Maikel Mazereeuw (Orca’s Urk) naar Landstede basketbal

GRATIS HOCKEYTRAININGEN BIJ BUITENHOUT MHC VOOR ALLE JEUGD UIT ALMERE

GRATIS HOCKEYTRAININGEN BIJ BUITENHOUT MHC VOOR ALLE JEUGD UIT ALMERE

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.