Eredivisie Zeilen: sportief spektakel op de eerste rij, gratis en voor niks

Eredivisie Zeilen: sportief spektakel op de eerste rij, gratis en voor niks

In het weekend van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september wordt nabij de Bataviahaven in Lelystad de Eredivisie Zeilen georganiseerd. In het vierde van in totaal vijf weekenden ligt alles nog volledig open. Sportmagazine Flevoland sprak met Alex Hoeve, die als bestuurslid van de Eredivisie Zeilen medeverantwoordelijk is voor de organisatie. “De boten komen zo dichtbij, dat het qua publieksbeleving net wielrennen is.”

De wedstrijden worden gevaren in J/70 zeilboten. Wat wordt hiermee bedoeld?
Alex Hoeve: “Het wedstrijdconcept is zo dat verenigingen tegen verenigingen varen. Er zijn 15 landelijke verenigingen die deelnemen. Ze varen met boten van het type J/70. Dit zijn vierpersoonsboten, het is een sportkielboot van zeven meter lang met daarop een groot zeil en een fok. Het is een sportieve boot. De bemanning voor zo’n boot bestaat in principe uit vier man. Yacht Club Amsterdam is een uitzondering, zij varen met een damesteam en daar zitten ze met hun vijven op. Omdat vrouwen gemiddeld genomen minder armlengte en minder gewicht hebben dan mannen, zijn vijf vrouwen qua competitie gelijkwaardig aan vier kerels. Dit is ook weer in lijn met de regels van het internationale circuit, waar we onderdeel van uit maken.”

Wat is de reden dat er over 3 dagen geracet wordt?
“De competitie werkt zo: wie het minst aantal punten behaalt wint. Drie wedstrijddagen is een element dat ook gebruikelijk is bij het format voor internationale wedstrijden. Het voordeel van een driedaags evenement is dat wanneer er een dag is zonder wind, of juist met veel te veel wind, we iedere speelronde een goede uitslag hebben. Zo kunnen we altijd, los van het weer, een goed en competitief programma bieden aan de zeilers.”

(Foto: Jasper van Staveren)

“De vrijdag, de eerste dag van het evenement, hebben we ook de ruimte om iets extra’s te doen. Dat kan zijn dat er genodigden op de zeilboten mee mogen varen of is er ruimte voor initiatieven vanuit de teams zelf. De meeste mensen zijn op vrijdag normaal aan het werk, en op deze manier kunnen we iets extra’s bieden rond het hele Eredivisieconcept.”

Een race duurt maximaal 20 minuten. Hoe ziet zo’n race er uit?
“Tegenwoordig varen we zelfs nog korter, gemiddeld zo’n twaalf minuten. De wedstrijd ziet er als volgt uit; het is een simpele baan. Vanaf de startlijn varen de boten tegen de wind in naar de eerste boei toe, daar doen ze ongeveer vierenhalve minuut over. Daarna keren ze om, met de wind mee en varen ze weer richting de startlijn. Van daar af varen ze nogmaals richting de bovenboei, wederom tegen de wind in waarna ze opnieuw keren en weer naar de finish gaan. Ze varen dus twee keer een lus.”

In hoeverre gaat het weer een rol spelen voor het competitieverloop?
“We kunnen varen vanaf windkracht 1, wat een heel klein briesje is, tot ongeveer windkracht 7. Omdat de Eredivisie door heel Nederland plaats heeft, is het zo dat in principe alle weertypen vertegenwoordigd zijn. Dit heeft als effect dat de beste allroundzeilers de beste kansen op de eindwinst hebben.”

Is het voor bezoekers aan te raden om een verrekijker mee te nemen?
“Om even een beeld te geven: de baan is ruim 400 meter lang. De boten proberen meestal zo dicht mogelijk langs de kust te varen. Het is de bedoeling dat de startlijn zo’n 100 meter van de kant af ligt. Dan heb je dus geen verrekijker nodig.”

“De boten zijn allemaal zodanig opgetuigd dat ze goed van elkaar te onderscheiden zijn, in zowel kleur als startnummer. Zo kan het publiek de races meer dan goed volgen.”

(Foto: Jasper van Staveren)

Het evenement in Lelystad is het vierde van vijf Eredivisieweekenden. Kunnen er komend weekend al beslissingen vallen in de Eredivisie?
“Als je kijkt naar het klassementverloop dit jaar dan kan er nog van alles gebeuren. De top zit zo ongelooflijk dicht bij elkaar in de buurt. De huidige koploper heeft 57 punten, de nummer twee heeft er 58 en de nummer drie staat op 59 punten. Met elke race zijn er zes punten te verdienen. Het staat dus verschrikkelijk dicht bij elkaar.”

“Ik verwacht dan ook dat de eindwinnaar pas wordt bepaald in het laatste finaleweekend van de Eredivisie, van 5 tot en met 7 oktober in het Zeeuwse Veere. Almere, Roermond en Scheveningen staan heel dicht bij elkaar. Feitelijk kunnen de eerste acht boten nog Nederlands kampioen worden. Aan spanning dus geen gebrek. Dat is alleen maar goed voor de sport.”

Waarom is zeilen zo de moeite waard om te bekijken? Met andere woorden: waarom moeten mensen die twijfelen volgende week naar Lelystad komen om de zeilwedstrijden te zien?
“Het leuke van deze sport is dat het allemaal niet heel erg lang duurt en de boten komen dichtbij, dus er is veel te zien. Er gebeurt ook veel op de kant. Tijdens races zijn er ook veel deelnemers die niet aan het varen zijn. Daar zit het publiek midden tussenin. De deelnemers volgen de wedstrijden heel fanatiek; ze geven eigenlijk constant commentaar op alles wat er gebeurt. De deelnemers komen zo dichtbij, dat het qua publieksbeleving net is als bij het wielrennen.”

“Een mooie bijkomstigheid is dat we in Lelystad varen tijdens de HISWA te Water, dat is wel speciaal. Dit levert veel extra publiek op, want we varen naast de haveningang. We hebben hier al eerder wedstrijden gevaren, en een beetje afhankelijk van de windrichting kunnen de boten op enkele meters voorbij gevaren komen. En het mooie is, het evenement is gratis toegankelijk.”

Meer informatie? Kijk dan op de websites van Eredivisie Zeilen, HISWA te Water of op de Facebookpagina.

671 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Jeroen Van Bruggen

Related Posts

Almere City FC vervangt nog deze maand haar grasmat

Almere City FC vervangt nog deze maand haar grasmat

Badmintonvereniging AviAir Almere schrijft historie met landskampioenschap

Badmintonvereniging AviAir Almere schrijft historie met landskampioenschap

Squash Almere maakt het zichzelf moeilijk door verlies tegen Squash Drachten: 6 – 10

Squash Almere maakt het zichzelf moeilijk door verlies tegen Squash Drachten: 6 – 10

ZEEWOLDE | 8e Editie Zeewolde Endurance, Triathlon voor iedereen!

ZEEWOLDE | 8e Editie Zeewolde Endurance, Triathlon voor iedereen!

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.