FLEVOLAND | Elisa Mul (16) uit Zeewolde jeugdwereldkampioen Obstacle Running

Het was groot feest afgelopen week bij Zwaan Buitensport in Dronten. Eén van de leden wist – totaal onverwachts een gouden medaille in de wacht te slepen tijdens het WK OCR in Londen. Het was de 16-jarige Elisa Mul die voor dit succes wist te zorgen. Ze werd in zowel haar woonplaats Zeewolde als op de club in Dronten feestelijk ontvangen. “Het was mij ook heel onverwachts, want ik had mij pas op het laatste moment gekwalificeerd voor dit WK. Ik dacht gewoon gaan en toen bleek dat ik eerste was geworden”, vertelt Elisa met een grote glimlach.

Haar late kwalificatie kwam doordat ze pas in augustus zestien is geworden en alleen meisjes van 16 en ouder mochten deelnemen aan het WK in Londen. Elisa Mul vond dat een parcours op haar maat en wist iedereen – inclusief zichzelf – te verbazen met een wereldtitel. “Omdat ik ook survival doe is mijn techniek beter dan bij de meeste meisjes. Ik had wel veel moeite met het tillen, trekken en sjouwen. Kettingen trekken en boomstammen tillen is niet bepaald mijn favoriete bezigheid omdat ik niet supersterk ben, maar op de techniek onderdelen en het rennen heb ik mijn winst gepakt op de rest van deelnemers.”

Polderlandschap

Hoewel de wedstrijd van 15 kilometer lengte met honderd hindernissen onderweg iets ten noorden van Londen werd gehouden, ziet Mul ook wel overeenkomsten met het polderlandschap waarin ze woont en traint. “Het was daar ook wel best vlak met een aantal opgebouwde hindernissen en obstakels. Ik vind lange afstanden fijn, omdat ik mij ook richt op duurtrainingen. Het was natuurlijk wel heel zwaar, maar ook heel erg leuk. Ik ben echt supertrots en had totaal niet verwacht dat ik zou winnen. Toen ik over de finish kwam riep iedereen dat ik eerste was geworden.”

| “Ik voelde me een echte wereldkampioen” |

Wat volgde was een podiumceremonie met een huldiging en het Wilhelmus. “Dat was veel even kippenvel. Ik had zelf geen Nederlandse vlag bij me, omdat ik echt niet had verwacht dat ik zou winnen of op het podium kon komen. Ik heb dus nog even snel een vlag van iemand geleend om het feestje te vieren”, aldus de zeer enthousiaste Mul die merkt dat steeds meer van haar leeftijdsgenootjes kiezen voor deze relatief nieuwe tak van sport. “Bij thuiskomst was alle versierd en gingen er confettikanonnen af. Iedereen was gekomen, met vriendinnen, familie, opa, oma en bijna iedereen van de club. Ik voelde me toen echt een wereldkampioen”, zegt ze stralend van geluk.

Derde plaats voor Martthijn Huiskes in Neede

Er viel afgelopen nog meer te vieren voor bij Zwaan Buitensport want Martthijn Huiskes wist een derde plaats in de wacht te slepen bij de nationale survivalrun in Neede. Ook voor hem kwam die medaille redelijk onverwachts: “Ik doe deze sport pas anderhalf jaar. Op het NK liep ik al Top-20 en die goede vorm bevestig ik nu met deze derde plek”, aldus Huiskens.

Verwachtingen

Obstakel- en survival running kent momenteel een kleine 12.000 actieve leden in Nederland en dan is een podiumplaats tijdens een Nationale wedstrijd niet iets dat je normaal gesproken in anderhalf jaar tijd kan bewerkstelligen. Huiskens: “Toch zag ik het ook wel een beetje aankomen. Van te voren vroegen ze wel aan mij wat de verwachtingen waren en toen zei ik gekscherend dat Top-5 wel mogelijk moest zijn. En achteraf bleek dat een goede inschatting. Normaal ben ik geen snelle starter, maar nu ging het direct vanaf het begin lekker. Ik merkte dat ik harder liep dan de lopers achter mij. Tijdens de wedstrijd liep ik verder uit, maar je weet pas als de groepen achter je ook gefinisht zijn of je een podium hebt gehaald of niet. En gelukkig was er niemand (er startte in totaal twintig groepen, red.) die mij die derde plaats nog kon afnemen.”

Ambities

Deze prestatie smaakt naar meer, dus heeft Huiskens zijn ambities naar boven bijgesteld: “Ik probeer de lat voor mezelf steeds hoger te leggen. Voor dit seizoen had ik een podiumplaats in gedachten en dat heb ik nu gehaald. Ik weet niet waar dit eindigt, maar laten we eerst maar eens proberen eens een keer een wedstrijd te winnen en dan zien we wel verder. Tot nu toe gaat het heel goed.”

Meer weten over deze sporten? Kijk op www.zwaanbuitensport.nl

 

 

 

 

 

848 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

1 reactie op FLEVOLAND | Elisa Mul (16) uit Zeewolde jeugdwereldkampioen Obstacle Running

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook
Facebook
LINKEDIN
INSTAGRAM