Kayleigh Heerikhuisen over het EK ID-Judo: “Ik voel dat ik klaar ben voor dit EK”

Kayleigh Heerikhuisen over het EK ID-Judo: “Ik voel dat ik klaar ben voor dit EK”

Nog even en dan begint in Londen het eerste EK Judo voor atleten met een verstandelijke beperking. Vanaf 22 augustus vertegenwoordigt de Drontense Kayleigh Heerikhuisen Nederland. Ze is regerend wereldkampioen ID-Judo in de klasse tot 70 kg. Sportmagazine Flevoland blikt met haar vooruit op dit EK.

Hoewel haar voorbereiding op het EK niet optimaal is, heeft Kayleigh Heerikhuisen het volste vertrouwen in een goed toernooi. “Een heupblessure zorgt ervoor dat ik al een paar weken nauwelijks heb kunnen judoën, maar ik compenseer veel met krachttraining. Mijn heup ontzie ik tot kort voor het EK. De verwachting is dat ik in de loop van volgende week weer judo-oefeningen kan doen, om zo een iets betere voorbereiding te hebben.” Op 22 augustus begint het driedaagse toernooi op het terrein van de University of East London.

 

Kayleigh tijdens een clinic (Foto via: Kayleigh Heerikhuisen)

Kayleigh Heerikhuisen is geselecteerd voor het EK ID-Judo, waarbij ID staat voor Intellectual Disability, omdat ze last heeft van een eenzijdige verlamming aan haar rechterkant, waardoor ze haar rechterarm niet volledig kan gebruiken. Daarnaast heeft Kayleigh een verstandelijke beperking. Door veel therapie en een doorzettersmentaliteit kan ze goed functioneren, waarbij judo haar flink heeft geholpen. Tegenwoordig geeft ze zelfs judoclinics en is ze in te huren als spreker.

Ondanks haar heupblessure blaakt Kayleigh van het zelfvertrouwen. Dat is ook niet zo gek; onlangs heeft ze haar zwarte band gehaald. “De zwarte band is beloning voor jarenlang hard trainen en geeft mij de mogelijkheid om judoleraar te worden. Mijn heupblessure zit me al langer dwars, ook toen ik mijn zwarte band haalde.”

“Ik voel dat ik klaar ben voor dit EK. Mentaal zit het sowieso goed. Ik ben een doorzetter. Of mijn heup nou wel of niet pijn doet, ik maak me er niet zo druk om”, zegt ze ontspannen. “Ik ga ieder toernooi voor een podiumplek, dus dat is ook dit keer het doel. Deze keer vind ik het wel belangrijker dan op vorige toernooien om na afloop van de wedstrijden van te mat te stappen zonder dat mijn heup pijnlijk is.”

(Foto via: Kayleigh Heerikhuisen)

Om zo optimaal mogelijk richting het EK te gaan let Heerikhuisen extra haar voeding. Een gezond lichaam is erg belangrijk voor het leveren van een goede prestatie. “In trainingen ben ik nog eventjes voorzichtig. Mijn coach is op de hoogte van mijn situatie, waardoor ik er vertrouwen in heb dat het goed moet komen. Ik heb zin in het EK en ik ga er gewoon voor.”

Kayleigh Heerikhuisen is met haar 21 jaar nog jong. Ondanks dat heeft ze al een rijk palmares, waar drie nationale titels en acht internationale titels op staan, met als absolute uitschieter het gewonnen WK in oktober 2017. In Londen hoopt ze haar negende internationale titel te veroveren. Het is voor Kayleigh lastig in te schatten hoe haar tegenstanders voor de dag komen.

“Ik weet dat ik op het EK tegen een Duitse tegenstander moet. Voor de rest is het afwachten. Er zijn waarschijnlijk meerdere nieuwe meiden, onder andere uit Rusland. Het zou mooi zijn als die in mijn klasse zitten. Eigenlijk is het ieder toernooi weer een verrassing wie mijn tegenstanders worden.”

(Foto via: Kayleigh Heerikhuisen)

Op deze manier is het moeilijker om voorbereidingen te treffen voor wedstrijden. Hoe gaat ze hiermee om? “Ik bekijk niet vaak filmpjes van mijn tegenstanders. Het scheelt dat ik goed kan onthouden wat meiden waar ik eerder tegen heb gejudood doen. Zo weet ik waar ik op moet letten, of wat ik kan verwachten.”

“In al mijn wedstrijden varieer ik in mijn manier van judoën. Zo probeer ik wat onvoorspelbaarder op de mat te zijn. Bij nieuwe tegenstanders reageer ik in de wedstrijd op wat zij doen. Dat is ook het hele spelletje van judo.” Het enige wat ze kan doen is zo optimaal mogelijk de wedstrijden in gaan. Focus is hierbij van groot belang: “Voordat ik de mat op ga hou ik zo lang mogelijk mijn koptelefoon op, zodat ik zo min mogelijk afleiding heb en ik in volle concentratie de mat op kan stappen.”

Meer weten over Kayleigh Heerikhuisen? Klik dan hier. Meer informatie over het EK ID-Judo is hier te vinden.

Jeroen Van Bruggen

Related Posts

Videoverslag Swift ’64 – Zwolsche Boys 1-2

Videoverslag Swift ’64 – Zwolsche Boys 1-2

Beitske Visser in actie tijdens de W-Series E-Sports op Monza

Beitske Visser in actie tijdens de W-Series E-Sports op Monza

Almere City FC vervangt nog deze maand haar grasmat

Almere City FC vervangt nog deze maand haar grasmat

Badmintonvereniging AviAir Almere schrijft historie met landskampioenschap

Badmintonvereniging AviAir Almere schrijft historie met landskampioenschap

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.