LELYSTAD | “Een snelle, compacte sport met educatieve functie”

LELYSTAD | “Een snelle, compacte sport met educatieve functie”

Ooit begonnen als oefenstof en nu staat het al op de nominatie om Olympisch te worden

Het is niet raar als je er nog nooit van gehoord hebt: Flag Football. De sport is ooit begonnen als trainings-onderdeel voor American Footbal, maar langzaam maar zeker groeit het uit tot een volwaardige en volwassen sport. Het centrum van de sport in Nederland ligt in Lelystad en heeft ook daar al bewezen een enorme potentie te hebben.

Omdat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft aangegeven dat deze nieuwe, jonge sport op de nominatie staat om een Olympische sport te worden is Flag Football in landen als Amerika, Mexico en ook Nederland flink aan te groeien. Lelystedeling Sidney Kunst, speler van American Footballteam The Commanders Lelystad en voormalig lid van het Nederlands team, heeft de handschoen opgepakt en is nu de kartrekker namens het Nederlandse Flag Football. “De regels zijn praktisch hetzelfde als bij American Football, alleen mag er bij Flag Football geen contact zijn tussen de spelers. Dit aspect heeft ook gezorgd voor de interesse vanuit het IOC, die graag flitsende sporten met een positieve uitstraling richting de nieuwe generatie toevoegt aan het Olympisch programma.”

Maar zover is het nog lang niet, beseft ook Kunst. Flag Football – het afpakken van de vlag aan het tenue van de tegenstander als deze de bal heeft – is nieuw en heeft nog een lange weg te gaan. Te beginnen bij de scholen: “Bij sportopleidingen is Flag Football al jarenlang een bekend gegeven: een vaste oefening in de leerstof”, vertelt Kunst. “Inmiddels heb ik ook een competitie opgezet tussen de vier middelbare scholen in Lelystad. Dat verloopt prima en het plan is om dit in het komende schooljaar (na de zomer) uit te breiden richting Almere, Noordoostpolder, Dronten, Zeewolde en de regio Zwolle.”

Herkomst

Waar het precies vandaan komt is niet geheel duidelijk. Verhalen gaan dat Flag-Football in het Amerikaanse leger werd gebruikt als vervanging van American Football. Door de blessure gevoeligheid was American Football niet handig om te doen als je inzetbaar bent. Anderen denken vanuit het touch-rugby, maar wat wel zeker is dat de eerste wedstrijdjes in Nederland werden afgewerkt ten tijden van de Amsterdam Admirals. Na het ter ziele gaan van de Admirals werd het beoefenen van Flag Football snel minder. Topsport Amsterdam heeft dit onlangs weer opgepakt en de scholencompetitie loopt daar al heel goed. De sport bestaande uit teams van tien personen heeft een educatieve functie, omdat er veel samengewerkt moet worden”, aldus Kunst die de sport zelf ook vanaf jongs af aan beoefent, omdat hij op tienjarige leeftijd al met American Football begon.

Scholencompetitie

Zelfs voor een ervaren American Football-speler als Kunst is Flag Football: een snelle, compacte sport op een relatief klein veld een uitdaging: “De sport begint zich eindelijk los te trekken van American Football. Het is nu een eigen sport en heeft een enorme potentie. Ik geef al wat langer clinics door heel Nederland en ik merk gewoon dat de jeugd er warm voor loopt. Vanuit Lelystad gaan we de scholencompetitie uitbreiden om de sport ook buiten de American Football-verenigingen om te laten groeien. Vanuit de KVLO en de ALO is er veel interesse, de ALO in Amsterdam en Zwolle doen het al.”

Flag Football coins (FFC)

Kunst vervolgt: “Ik heb zelf een webdesign-onderneming en die ervaring gebruik ik ook om deze sport nog toegankelijker te maken. De opzet is om in de (scholen)competitie niet met punten te gaan werken maar met Flag Football Coins (FFC): met deze virtuele coins kan je wedstrijden kopen om tegenstanders uit te dagen. Deze punten verdien je door wedstrijden te winnen, maar bijvoorbeeld ook door het aantal bezoekers die het wedstrijdverslag op je website lezen. Zo vergroot je de betrokkenheid van het publiek, want de verdiende munten kunnen geschonken worden aan een Flag Football-team om bijvoorbeeld een toernooi te organiseren of aan deel te nemen.”

http://www.flag-football.nl

Voor mannen en vrouwen

De interesse bij de Flevolandse scholen is groot, ook voor het FFC-systeem. “Dit pilotjaar zal een mix zijn tussen de scholencompetitie en de open competitie. Dit jaar doen we nog allebei, maar het doel is om een volledig seizoen in de open competitie te organiseren. ” Competitiewedstrijden Flag Football duren ongeveer een uur, bestaande uit twee helften en een pauze. Het spel is intensief, snel en voor zowel mannen als vrouwen te beoefenen: ”Door de invoering van het FFC-systeem zal Flag Football in Nederland ook snel doorgroeien van oefenstof voor sportdocenten naar een volwaardige sport met competities, sponsoren en (internationale) toernooien.”

838 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Redactie

Related Posts

Videoverslag Swift ’64 – Zwolsche Boys 1-2

Videoverslag Swift ’64 – Zwolsche Boys 1-2

Beitske Visser in actie tijdens de W-Series E-Sports op Monza

Beitske Visser in actie tijdens de W-Series E-Sports op Monza

Volleybalheren Volta Lelystad naar promotieklasse

Volleybalheren Volta Lelystad naar promotieklasse

Squash Almere maakt het zichzelf moeilijk door verlies tegen Squash Drachten: 6 – 10

Squash Almere maakt het zichzelf moeilijk door verlies tegen Squash Drachten: 6 – 10

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.