LELYSTAD | HISWA Lelystad: “Wat een mogelijkheden! Hoe mooi wil je het hebben?”

De 35e editie van de HISWA te water vindt vanaf woensdag aanstaande voor de eerste maal plaats in de Bataviahaven in Lelystad. De laatste jaren vond het evenement plaats in Amsterdam-Noord, maar mede door een nieuw concept zal de Flevolandse hoofdstad komende vijf jaar gastheer zijn van het watersportevenement.

“Lelystad als nieuwe locatie voor ons evenement was geen moeilijke keuze,” aldus Jasper Groot, marketing- en communicatiemanager van de HISWA. “De locatie is ideaal. Hier kunnen we eigenlijk alles doen wat we al een tijdje voor ogen hadden.”

| “Nadruk op varen kan perfect in Lelystad” |

“De afgelopen acht jaar vond de HISWA te water plaats in Amsterdam-Noord. Maar die locatie bleek steeds minder geschikt. We kregen daar te maken met de ruimte-indeling van de haven die niet helemaal ideaal was, logistieke problemen voor de op- en afbouw van het evenement en parkeerproblemen voor onze bezoekers. Maar daarnaast wilden we ook een deels nieuw concept, waarbij de nadruk lag op het echt varen en bezig zijn op het water. Iets dat je ook wel mag verwachten bij een evenement als de HISWA te water. En dat kan in Lelystad perfect.”

Proefvaarten

“Exposanten kunnen nu ook echt proefvaarten aanbieden aan geïnteresseerden. En de haven zelf leent zich enorm goed voor dit evenement. Bataviahaven is een hele mooie kom waarin de boten perfect geëtaleerd kunnen worden aan het publiek,” aldus Groot.

Grote belangstelling

Hoewel de keuze voor Lelystad makkelijk was, is het voor de organisatie toch spannend bij deze eerste editie in de stad, vertelt Groot. “Het evenement heeft in het verleden diverse locaties gehad, maar naar een nieuwe locatie verhuizen blijft spannend. Het is altijd maar de vraag in hoeverre bezoekers en exposanten het evenement weten te vinden. Maar veel exposanten reageerden positief, zowel over de bereikbaarheid als de mogelijkheden. En dat zien we gelukkig ook terug in het aantal exposanten en boten die dit jaar aanwezig zijn. Het zijn er nu al meer dan afgelopen jaar: minimaal 200 exposanten en 275 boten. Dus we hopen ook dat de publieke belangstelling hetzelfde doet. Wat betreft bereikbaarheid vanuit het noorden van Nederland, waar veel watersporters vandaan komen, is Lelystad natuurlijk ideaal. Maar vooral wat betreft de activiteiten is deze editie echt de moeite waard.”

Verschillen met Amsterdam

Het verschil met de voorgaande edities zal snel duidelijk worden voor de bezoekers van het evenement, voorspelt Groot. “Uiteraard kan men de laatste trends op het gebied van watersport bekijken, zoals bijvoorbeeld de houseboot. Maar het is meer geworden dan alleen bootje kijken. In Amsterdam zaten we aan het IJ en daar golden nogal wat restricties op het water. Dat is nou eenmaal een drukke vaarroute en dus waren onze mogelijkheden beperkt. Maar in Lelystad hebben we echt de ruimte op het Markermeer. Hoe mooi wil je het hebben?”

Dynamische beurs

“Men kan matchracen met zeilboten op een klein parcours, jonge zeilers kunnen aan de slag met diverse types zeilbootjes en training krijgen. Kinderen tot tien jaar kunnen zeilen met Optimisten, maar men kan ook suppen en kanovaren. Er zijn snelvaart-clinics met motorboten, men kan meevaren met de KNRM, er zijn manoeuvreer-clinics te volgen. Er is dit jaar van alles. En er is ons ‘Theater aan het water’, waarin we met Lelystedelingen een heel leuk programma hebben opgezet met onder andere lokale artiesten en diverse sprekers, zoals Olympiër Annemieke Bes, ook bekend van de Volvo Ocean Race. Het is een enorm dynamische beurs geworden. Dat maakt deze locatie zo leuk,” aldus een trotse Groot.

Eredivisie zeilen

Groot vindt het leuk om te zien dat mensen enthousiast zijn: “We krijgen steeds meer aanvragen van mensen die ook met de boot naar de HISWA willen komen. Die kunnen prima terecht in één van de jachthavens in Lelystad. Jachthaven Lelystad organiseert ook activiteiten in de week van de HISWA. En ook een ronde van de Eredivisie Zeilen vindt plaats. Dat zijn leuke dingen.”

| “In Lelystad kunnen bezoekers actief meedoen” |

“Met Amsterdam hadden we een hele mooie locatie, in een stad met een internationale naam. Maar de HISWA te water zoals we die nu hebben georganiseerd in Lelystad, hadden we eigenlijk al een tijdje voor ogen. Het is niet meer alleen bootje kijken, het is nu actief meedoen. Ervaren en beleven, dat is de extra dimensie die we hebben toegevoegd. En dat voor elke leeftijd. Ik denk dat we een hele succesvolle eerste editie gaan krijgen in Lelystad.”

De HISWA te water vindt plaats van woensdag 5 september t/m zondag 9 september in de Bataviahaven te Lelystad. Kijk voor meer info op www.hiswatewater.nl

1,101 totaal aantal vertoningen, 1 aantal vertoningen vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Facebook
Facebook