LELYSTAD | Lelystad huisvest snelst groeiende vorm van motorsport: Flat Track!

LELYSTAD | Lelystad huisvest snelst groeiende vorm van motorsport: Flat Track!

De Amerikanen noemen het de oudste en meest pure vorm van motorsport: Flat Track. Ook in Nederland is de sport groeiende, mede dankzij het Dirt Track circuit in Lelystad. Een unieke baan waar de wereldtop regelmatig traint en wedstrijden rijdt. Ook in de wegracerij krijgt deze sport steeds meer aandacht. Door de activiteiten van de VR46 Riders Academy en door Valentino Rossi speciaal aangelegde VR46 Ranch. Er ontstaan steeds meer Flat Track Schools in Europa, zo ook in Lelystad waar men bij Dirt Track Lelystad – mede dankzij de samenwerking met Indian Racing – diverse Dirt Track Try Outs en Schools organiseren.

Historie

Flat Track is de originele extreme motorsport van Amerika, formeel opgericht in 1954, maar met roots die teruggaan naar de oorspronkelijke snelheidsduivels van de vroege jaren 1900. Flat Track wordt algemeen beschouwd als de meest prestigieuze en competitieve vorm van Dirt-Track motorraces ter wereld.

In de loop van de decennia zijn veel van ’s werelds beste motorracers uit de Amerikaanse Dirt Track voortgekomen. Zoals rijders van de originele Indian Wrecking Crew Bill Tuman, Bobby Hill en Ernie Beckman in de jaren vijftig. Gary Nixon en Dick Mann in de jaren zestig. Kenny Roberts en Eddie Lawson in de jaren ’70 en ’80. Nicky Hayden in de jaren 90 en 2000. Allen waren fantastische flat trackracers en velen pasten hun Dirt Skills op Nationaal, Grand Prix en MotoGP niveau toe.

Dirt Track Lelystad eigenaar Dirk Pieper: “De baan is twee jaar geleden omgebouwd van een speedwaybaan naar een Dirt Track circuit”

Unieke baan

Dirt Track Lelystad eigenaar Dirk Pieper: “De baan is twee jaar geleden omgebouwd van een speedwaybaan naar een Dirt Track circuit van driehonderd meter. De sport is in Nederland nog niet zo bekend, maar het is eigenlijk de oudste motorsport die er is en wordt al zo’n honderd jaar bedreven.” De meeste beoefenaars komen nog steeds uit Amerika, maar langzaam maar zeker verovert het ook Europa en Nederland. “Ook Japan en Rusland ontdekken deze tak van motorsport. Wij zijn als Dirt Track Lelystad redelijk uniek vanwege de lengte van de baan en de gravel ondergrond. Die combinatie maakt dit circuit voor heel veel mensen een geweldige uitdaging om hierheen te komen. We doen dan ook regelmatig Try Outs en Schools om mensen kennis te laten maken met Flat Tracking.”

Michael Dijkstra: “Ik rij nu op een Italiaanse TM-motor met een verlaagde vering met 19’inch wielen en flat track-banden”

Rolmodellen

Pieper kiest bewust voor een laagdrempelige manier, omdat dat volgens hem de enige manier is om de jeugd te trekken. “Michael Dijkstra is een geweldig jong talent, die continu op hoog niveau presteert. Dat moet een rolmodel gaan worden, zoals Jeffrey Herlings dat nu is bij de motorcross. Dijkstra is een echte (Europese) topper die hier ook traint.”

Ruim 160 kilometer per uur

Dijkstra zelf blijft er nuchter onder: “Ik ben begonnen met grasbaanraces in Noord-Nederland en toen ik daarin niet meer kon doorgroeien ben ik flat track gaan doen.” Al snel mocht hij meedoen aan Worldcup-wedstrijden in Engeland en racen voor de European Cup, zoals op Bevrijdingsdag in Lelystad is gehouden. “Ik rij nu op een Italiaanse TM-motor met een verlaagde vering met 19’inch wielen en flat track-banden. Daarmee haal ik op langere banen 160 kilometer per uur en op deze korte baan in Lelystad ga ik met zeventig kilometer per uur rond.”

| “Sport vanuit Lelystad laten groeien” |

Vanzelfsprekend is hij heel blij met de baan in Lelystad: “Dit is de enige baan in Nederland en van hieruit moet de sport gaan groeien zodat er meer banen in Nederland komen. Hij is slechts driehonderd meter lang en maakt hem extra mooi in vergelijking met banen van bijvoorbeeld achthonderd meter waar snelheid belangrijker is dan techniek.”

Easy Going

Pieper: “We willen de sport in de komende jaren nog bekender maken, want het is niet alleen een superleuke sport: de mensen zijn ook zeer vriendelijk, er heerst een sportieve sfeer onderling waardoor het ook gewoon heel prettig is om op en rond de baan te zijn en met elkaar van de sport te genieten. Het mooie is bovendien dat je met een motor van 500 euro net zo snel en competitief kan zijn als met een motor van 10.000 euro. In principe kan dus iedereen meedoen en naar de top doorgroeien, omdat het niet om de machine, maar om de skills gaat. Dat maakt het leuk voor werkelijk iedereen of je nou student, tandarts, kraanmachinist of chirurg bent. Flat Track is spectaculair om te doen en te zien. Het geeft een enorme kick die je absoluut een keer gevoeld moet hebben.”

Zondag 2 juni worden de Try Outs gehouden en op zaterdag 6 en zondag 7 juli worden de Flat Track series georganiseerd.

Meer informatie: https://www.dirttracklelystad.com

629 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Riesjart Bender

Related Posts

Beitske Visser in actie tijdens de W-Series E-Sports op Monza

Beitske Visser in actie tijdens de W-Series E-Sports op Monza

Volleybalheren Volta Lelystad naar promotieklasse

Volleybalheren Volta Lelystad naar promotieklasse

ALMERE | A.S.C. Waterwijk zet in op verdere groei

ALMERE | A.S.C. Waterwijk zet in op verdere groei

Urk en ACV in evenwicht

Urk en ACV in evenwicht

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.