WIELRENNEN | ‘Beste opleidingsteam van Nederland’ is gevestigd in Dronten

WIELRENNEN | ‘Beste opleidingsteam van Nederland’ is gevestigd in Dronten

Het project Wielerzone Nederland bestaat al vijf jaar, maar de afgelopen vier jaar werden de talenten van het opleidingsteam begeleid vanuit KWC (Kamper Wieler Club). Drontenaar Arjan Baak heeft inmiddels zoveel sponsoren aan zich weten te binden, dat het als zelfstandige verenging verder kan gaan. “We zijn een vereniging voor jongens en meiden die na het jeugdwielrennen echt ambitie hebben om verder te gaan met wielrennen.”

Baak merkte de afgelopen tijd dat juist de categorie renners tussen de veertien en achttien jaar nauwelijks ruimte krijgen om zich door te ontwikkelen, zijn zoon Jord Baak is daar een goed voorbeeld van. Baak nam het heft in eigen handen om de junioren en nieuwelingen die willen doorstromen naar een belofteploeg te faciliteren en zo is Wielerzone Nederland ontstaan. Een ploeg die in korte tijd ontzettend veel kwaliteit herbergt: “KWC heeft ons echt goed op weg geholpen. KWC richt zich meer op breedtesport en wij op topsport. Wel maken we nog steeds gebruik van de faciliteiten van de wielerclub uit Kampen. We zijn echt een regionale club, die wel tot doel heeft om het gat dat in Flevoland is gevallen voor deze categorie jongeren op te vullen. Het verzorgingsgebied van onze club is echter veel groter: heel Noord- en Midden-Nederland. Zeker bij de nieuwelingen hebben we op dit moment waarschijnlijk de sterkste ploeg van Nederland. Het gevaar daarvan is dat je tegen jezelf gaat rijden, omdat iedereen uit onze ploeg kan winnen. Dat is precies waar wij ze in begeleiden: het leren omgaan met je eigen sportieve ambities en het ploegbelang.”

“Dat is een mooi leertraject en dat gaat momenteel erg goed. Ik ga niet zeggen dat er nieuwe Tom Dumoulin, Niki Terpstra of Dylan Groenewegen tussen zit, maar we hebben een aantal zeer goede talenten. Vorig jaar behaalden we met onze renners de tweede en vierde plaats op het Nederlands kampioenschap voor nieuwelingen in Zeeuws-Vlaanderen. Als het kwartje goed valt, dan kunnen we in vrijwel elke koers (klim-, kassie- of waaierklassieker) één, twee én drie eindigen.”

De doelstellingen voor 2019 zijn dan ook niet mals. Baak: “Ja, wij zijn als club ook ambitieus. We willen minimaal podium rijden op het NK voor junioren én nieuwelingen. In de nationale klassiekers willen we altijd meedoen om de overwinning en dat geldt ook voor de internationale koersen die we gaan betwisten.”

“We rijden een mooi internationaal programma met prachtige koersen door heel Europa. Dit jaar gaan we onder meer rijden in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, België, Polen, Duitsland, Denemarken en Zweden. En eind deze maand gaan we ter voorbereiding op trainingskamp naar Spanje. Daarnaast bieden we de renners en rensters een zeer goed begeleidingsprogramma, met gezamenlijke trainingen, goed materiaal en verzorging rondom de wedstrijden. Het enige dat we ervoor terugvragen is een pak ambitie en bereidheid van ouders om hun kinderen te brengen en te halen.”

Selectie

Met name dat ambitieaspect is sportief gezien doorslaggevend. Want hoewel iedereen lid mag worden, kan niet iedereen met een fiets en koersbroek aanhaken. “We selecteren aan de poort. Dat doen we door te kijken naar de soort ambitie en wat wil je ervoor doen. En aan de andere kant kijken we naar persoonlijkheid van diegene die zich aanmeld. Past dat in de huidige groep talenten. We willen daarmee voorkomen dat kinderen zich meer gaan voelen dan een ander, want er heerst een zeer goede sfeer binnen de vereniging en die willen we graag behouden. Daarin is geen plaats voor misplaatste ego’s.”

Sponsoren

Aanhaken bij Wielerzone Nederland is niet gratis, ouders betalen gewoon een maandelijkse contributie. “Maar daar krijgen ze veel voor terug”, zo vertelt Baak vanuit de ploegleiderswagen van Wielerzone. “We hebben heel veel sponsoren die onze ambitie ondersteunen door middel van materiaal en geld. We zijn heel blij met al die mensen die de wielersport een warm hart toedragen. Het rondkrijgen van de begroting is elk jaar weer een hele klus, maar ook dit jaar is dat weer gelukt en daardoor zijn we in staat om onze jongens en meiden een mooi wedstrijd- en trainingsprogramma te bieden.”

Atletiek of wielrennen

Voor sommige mensen zal de naam Arjan Baak ook wat atletiek-associaties oproepen en terecht, want hij is ook de vader van Brend Braak, een groot talent dat bij AV Flevo Delta de ene na de andere prijs pakt. Jord op de fiets en Brend op de atletiekbaan, dat is soms weleens moeilijk kiezen: “Ik kom zelf uit de triathlon sport en dat geeft al aan dat ik zelf ook niet kon kiezen. Het mooiste van sport is dat jongeren hun dromen najagen en dan maakt het niet welke sport dat is. Maar als ik heel diep in mijn geweten tast dan ligt mijn hart toch wel het meest bij de koers.”

3,988 totaal aantal vertoningen, 5 aantal vertoningen vandaag

Redactie

Related Posts

Videoverslag Swift ’64 – Zwolsche Boys 1-2

Videoverslag Swift ’64 – Zwolsche Boys 1-2

Beitske Visser in actie tijdens de W-Series E-Sports op Monza

Beitske Visser in actie tijdens de W-Series E-Sports op Monza

Volleybalheren Volta Lelystad naar promotieklasse

Volleybalheren Volta Lelystad naar promotieklasse

Almere City FC vervangt nog deze maand haar grasmat

Almere City FC vervangt nog deze maand haar grasmat

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.